به گزارش اکوایران، بر اساس آمارهای بینالمللی ایران یکی از ۱۰ کشور اصلی تولیدکننده فولاد در جهان است. به همین جهت میتوان گفت ایران در تولید این محصول از مزیت رقابتی در بازارهای جهانی برخوردار است. به این بهانه اقدام به بررسی بازار فولاد در ایران کردیم و این بازار را از سال ۹۴ تا ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار دادیم.
بررسی این آمار در ۹ سال اخیر حاکی از آن است که تا سال ۹۶ میزان مصرف داخلی فولاد بیشتر از تولید بوده به همین جهت برای تامین نیازهای داخلی، واردات محصولات فولادی به کشور صورت پذیرفته است. در نتیجه میتوان مشاهده کرد که در این بازه زمانی واردات محصولات فولادی به داخل کشور از صادرات آن بیشتر بوده است.
آمارهای بینالمللی نشان میدهد که ایران جزء 10 تولیدکننده برتر فولاد در جهان است. این مسئله باعث میشود تا «فولاد» به کالایی تبدیل شود که تولید و مصرف آن در داخل کشور مزیت اقتصادی داشته باشد. اما این روند ادامه دار نبود و در سال ۹۷ مصرف دخلی فولاد به شدت افت کرد. این افت شدید باعث شد تا مازاد تولید این محصول وارد بازارهای جهانی شود و صادرات محصولات فولادی از واردات آن پیشی بگیرد. این روند در سال ۹۸ نیز ادامه یافت تا اینکه به مرور مصرف فولاد در کشور افزایش پیدا کرد اما به دلیل افزایش تولید این محصول، همواره مازاد تولید در کشور وجود داشت. همچنین از سال ۹۷ تا سال ۱۴۰۲ روند صادرات صعودی بوده که مازاد تولید در کشور را به خوبی نشان میدهد. یکی از شاخصهایی که برای این بازار طی این مدت میتوان مورد ارزیابی قرار داد تراز محصولات فولادی در کشور است. تراز محصولات فولادی از اختلاف میان مجموع (تولید و واردات) و مجموع (مصرف و صادرات) حاصل میشود. در تمامی ۹ سال گذشته به جز سال ۹۷ و ۹۸ تراز محصولات فولادی در کشور صفر بوده است به این معنا که میزان تولید و واردات فولاد به اندازه مصرف داخلی و صادرات آن در بازارهای جهانی بوده است. اما در این دو سال تراز محصولات فولادی در کشور مثبت بوده است که میتوان آن را در نتیجه تصمیماتی از قبیل ممنوعیت واردات لوازم خانگی یا افت صنعت مسکن در کشور دانست. |
---|
WWW.IRANSTEEL.NET |